Αρχική Σελίδα (ΕΛΛ) » Ανθρώπινο Δυναμικό » Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό » Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών » Παναγιώτης Τσάκωνας

Παναγιώτης Τσάκωνας

   
Βαθμίδα:
  Καθηγητής
Τομέας:
  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Γνωστικό αντικείμενο:
  Διεθνείς Σχέσεις, Σπουδές Ασφάλειας και Ανάλυση Εξωτερικής Πολιτικής

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο γραφείου:
  210 368 8931
Ηλ. ταχυδρομείο:
  ptsakonas[at]pspa.uoa[dot]gr
Διεύθυνση γραφείου:
  Θεμιστοκλέους 6, 4ος όροφος, γραφείο 26
Ώρες υποδοχής:
  Τετάρτη 11:30-13:30

Στοιχεία Βιογραφικού

Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του προγράμματος Ασφάλειας και Τουρκίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές «σπουδές για την ασφάλεια» στο Πανεπιστήμιο του Reading, Μεγάλη Βρετανία. Διετέλεσε Υπότροφος-Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ), Research Fellow στο ΝΑΤΟ, μετα-διδακτορικός Υπότροφος-Ερευνητής στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard (1998-99), Fulbright Scholar στο Macmillan Center for Area Studies του Πανεπιστημίου Yale (2003) και Academic Visitor στο St Antony's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Trinity Term 2015).

Εργάστηκε ως Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1996-98), ως Ειδικός Επιστήμων στο Υπουργείο των Εξωτερικών και ως Σύμβουλος του Υπουργού των Εξωτερικών (1999-2003). Υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2003-2019), όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και σε πανεπιστήμια στην Κύπρο, την Τουρκία, την Γερμανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πληθώρα διεθνών συμποσίων, συνεδρίων και workshops. Διετέλεσε μέλος Διοικητικών και Επιστημονικών Συμβουλίων διαφόρων ερευνητικών και επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) και συν-Εκδότης (co-editor) της ακαδημαϊκής επιθεώρησης Hellenic Studies/Etudes Helléniques.

Ερευνητικό και συγγραφικό έργο

Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, θεωρίας διεθνών σχέσεων, ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικών σχέσεων, στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Journal of Southeast Europe and Black Sea Studies, Millennium, Journal of Modern Hellenism, Turkish Studies, Politics, Etudes Helléniques, Security Dialogue, New Zealand International Review, The Hague Journal of Diplomacy, Welt Trends-Das Außenpolitische Journal κ.ά. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας: Οικοδομώντας το Ελληνικό Μοντέλο στον Εικοστό Πρώτο Αιώνα (Αθήνα: Παπαζήσης, 2005, με Θ. Ντόκο); Multilateralism and Security Institutions in an Era of Globalization (Routledge, London, 2007, συν-επιμέλεια.) και The Incomplete Breakthrough in Greek-Turkish Relations. Grasping Greece’s Socialization Strategy (Palgrave-Macmillan, New York, 2010 [προτάθηκε από την Modern Greek Studies Association (MGSA) για το “Edmund Keeley Book Prize”].

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επιμέλεια με Σ. Μπλαβούκο και Δ. Μπουραντώνη, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2019) και (με Θ. Ντόκο): Ο Δρόμος Είναι τα Βήματά μας. Οδικός Χάρτης Εθνικής Ασφάλειας για την Ελλάδα του Μέλλοντος (Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2019).