Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος από πλευράς δημοσίου δικαίου (διοικητικού και συνταγματικού). Στο γενικό μέρος του μαθήματος εξετάζονται οι βασικές έννοιες και αρχές του δικαίου του περιβάλλοντος που έχουν διαμορφωθεί σε εθνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, το συνταγματικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και η ερμηνεία του από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα μέσα προστασίας του περιβάλλοντος και οι διακρίσεις αυτών καθώς και η διοικητική οργάνωση της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Στο ειδικό μέρος του μαθήματος αναλύονται σημαντικοί τομείς του δικαίου περιβάλλοντος, όπως η περιβαλλοντική πληροφόρηση, η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας και η προστασία και διαχείριση των υδάτων.
Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με βασικές έννοιες, θεσμούς και εργαλεία περιβαλλοντικής προστασίας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.
1. Εισαγωγικές έννοιες (έννοια περιβάλλοντος και δικαίου περιβάλλοντος)
2. Ιστορική εξέλιξη και βασικά χαρακτηριστικά του δικαίου περιβάλλοντος
3. Οι πηγές του δικαίου περιβάλλοντος
4. Οι νομικές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος (αρχή της πρόληψης, αρχή της προφύλαξης, αρχή της αντιμετώπισης της ρύπανσης κατά προτεραιότητα στην πηγή, αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, αρχή του περιβαλλοντικού κεκτημένου)
5. Τα μέσα προστασίας του περιβάλλοντος
6. Η διοικητική οργάνωση της προστασίας του περιβάλλοντος
7. Περιβαλλοντική πληροφόρηση και συμμετοχή
8. Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
9. Προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας
10. Προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων
11. Προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος
12. Προστασία των υδάτων
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:
Περισσότερες πληροφορίες και υλικό υποστήριξης στις σελίδες του ηλεκτρονικού μαθήματος.