Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η παρουσίαση του πεδίου των οργανωμένων ομάδων συμφερόντων και η ένταξή του στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής επιστήμης και της διεθνούς πολιτικής. Εξετάζει τη γένεση, εξέλιξη και μετασχηματισμό αυτών των φορέων στις σύγχρονες δημοκρατίες. Παρουσιάζει τις κυριότερες εκφάνσεις του φαινομένου όπως αναπτύσσονται στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο και διερευνά πως εντάσσονται στην πολιτική και δημοκρατική διαδικασία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιρροή μέσω της διαμεσολάβησης, διαβούλευσης, πληροφόρησης και άσκησης πίεσης (lobbying) των ομάδων συμφερόντων στο σχεδιασμό των σύγχρονων δημόσιων πολιτικών και αποτιμάται η σχέση τους με το κράτος και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμικούς φορείς. Τέλος, το μάθημα ευνοεί την διεπιστημονική ανάλυση του ζητήματος (πολιτική επιστήμη, διεθνής πολιτική και πολιτική κοινωνιολογία) και αναδεικνύει τα βασικά θεωρητικά ρεύματα και μεθόδους έρευνας στο συγκεκριμένο πεδίο ανάλυσης.
Το μάθημα αποσκοπεί:
1. Oμάδες συμφερόντων και δημόσιες υποθέσεις: ιστορικοί σχηματισμοί, εξέλιξη και ταυτότητα δρώντων
2. Η έννοια της Κοινωνίας των πολιτών και των δικτύων πολιτικής. Θεωρίες συγκρότησης ομάδων συμφερόντων.
3. Ο ρόλος του lobbying στις σύγχρονες δημοκρατίες: στρατηγικές επιρροής και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής ισχύος των ομάδων συμφερόντων.
4. Ο ρόλος των ομάδων συμφερόντων στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Lobbying και διπλωματία: κράτη-λομπίστες και δημόσια (και ψηφιακή) διπλωματία, λομπίστες στην υπηρεσία δημόσιων δρώντων, θεσμοί μεταξύ lobbying και διπλωματίας.
6. Ομάδες συμφερόντων και lobbying στις Ηνωμένες Πολιτείες.
7. Κρατικός έλεγχος και lobbying στην Κίνα.
8. Διεθνικές ομάδες συμφερόντων και παγκοσμιοποίηση
9. Το πρόβλημα της ρυθμιστικής και γνωστικής ‘αιχμαλωσίας’. Η χρήση της εμπειρογνωμοσύνης και της επιστήμης.
10. Το πρόβλημα της σύγκρουσης συμφερόντων. Η σύγκλιση δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.
11. Ιδιωτικά συμφέροντα και δημόσιο συμφέρον. Αντι-lobbying πολιτών, πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers).
12. Νομικές ρυθμίσεις της δράσης των ομάδων συμφερόντων και διαφάνεια. Tο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο λογοδοσίας.
13. Μεθοδολογικές παρατηρήσεις. Πως μελετάμε το γνωστικό πεδίο των ομάδων συμφερόντων; Η ανθρωπογεωγραφία του πεδίου έρευνας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια:
Περισσότερες πληροφορίες και υλικό υποστήριξης στις σελίδες του ηλεκτρονικού μαθήματος.